De Mol Consult

Uw partner in elektriciteit en elektronica
Bij De Mol Consult kan u terecht met al uw professionele vragen omtrent elektriciteit, elektronica, energie en veiligheid.

Algemene Voorwaarden

Artikel 1 – Definities

  1. In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
  2. Onderneming: De Mol Consult BV – ondernemingsnummer 0732.559.539
  3. Klant: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie een overeenkomst is aangegaan.
  4. Partijen: de onderneming en de klant.
  5. Producten/diensten: alle zaken die de klant kan aankopen bij de onderneming in het bijzonder technisch-, veiligheidsadvies en opleidingen.
  6. Bestelbon: de schriftelijke bevestiging van de bestelling die de klant plaatst bij de onderneming.

Artikel 2 – Toepasselijkheid

  1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte, bestelling, en koop/verkoop van producten en/of diensten tussen de onderneming en de klant.
  2. De onderneming stelt deze algemene voorwaarden ter beschikking op haar website www.demolconsult.be. In de andere documenten, zoals bestelbon en factuur, wordt voor de algemene voorwaarden verwezen naar de website.
  3. De klant erkent en aanvaardt deze algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden hebben steeds voorrang op de algemene voorwaarden van de klant, behoudens uitdrukkelijk andersluidend schriftelijk akkoord tussen de onderneming en de klant.
  4. De onderneming behoudt zich het recht voor de onderhavige algemene voorwaarden te allen tijde te wijzigen door een nieuwe versie te publiceren op voormelde website. Elke bestelling die de klant plaatst na de publicatie door de onderneming van deze nieuwe versie impliceert de aanvaarding door de klant met de laatst gepubliceerde versie.
  5. Indien de onderneming gedurende korte of langere tijd en al dan niet impliciet afwijkingen van deze algemene voorwaarden heeft toegestaan, doet dit geen enkel afbreuk aan haar recht alsnog directe en strikte naleving van deze algemene voorwaarden te eisen.

Artikel 3 – Aanbod en prijzen

  1. Indien een offerte of enig ander aanbod vanwege de onderneming een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit uitdrukkelijk vermeld.
  2. De offerte of enig ander aanbod vanwege de onderneming bevat zodanige informatie, dat het voor de klant duidelijk is wat de rechten en de verplichtingen zijn die aan de aanvaarding ervan zijn verbonden. Door zijn akkoord met de offerte of door het plaatsen van een bestelling erkent de klant dat de verstrekte inlichtingen en voorwaarden volledig zijn en dat hij ermee akkoord gaat.
  3. De prijzen gelden slechts voor de in de overeenkomst met name genoemde goederen, diensten en weken. Alle extra door de onderneming geleverde goederen, verrichte werken en/of verleende diensten zullen afzonderlijk in rekening gebracht worden tegen prijzen zoals die op de dag van levering c.q. dienstverlening gelden.
  4. Tenzij indien daarvan uitdrukkelijk zou worden afgeweken, zijn de door de onderneming medegedeelde en/of gepubliceerde prijzen voor de producten/diensten steeds in Euro (€) en exclusief BTW . Elke verhoging van het BTW-tarief in de periode tussen de bestelling en de levering valt ten laste van de klant. De bestellingen worden gefactureerd tegen de prijzen en voorwaarden die van kracht zijn op het moment van de aanvaarding van de bestelling.
  5. De onderneming is niet gebonden door prijsvermeldingen die evident foutief zijn, bijvoorbeeld in geval van druk- of taalfouten. De klant kan geen rechten ontlenen aan onrechtmatige prijsinformatie.
  6. De door de onderneming opgegeven prijzen zijn gebaseerd op de ten tijde van het afsluiten van de overeenkomst geldende inkoopprijzen, belastingen en andere dergelijke factoren. Indien na het sluiten van de overeenkomst één of meer van voornoemde factoren wijzigingen ondergaan, is de onderneming gerechtigd de overeengekomen prijs te wijzigen.
  7. De klant kan geen aanspraak maken op een korting bij contante betaling.

Artikel 4 – Bestelling

  1. De klant wordt als de enige verantwoordelijke voor de bestelling en de betaling beschouwd. Indien de bestelling is uitgevoerd door een derde, wordt dit geacht in naam en voor rekening van de klant te zijn gebeurd.
  2. Een overeenkomst komt alleen tot stand na een schriftelijk akkoord tussen de onderneming en de klant.

Artikel 5 – Levering

  1. De onderneming neemt de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht bij het in ontvangst nemen en uitvoeren van de bestellingen.
  2. De levering aan de klant vindt plaats op het ogenblik dat de producten/diensten ter beschikking worden gesteld aan de klant op het door hem opgegeven adres dan wel op enige andere plaats voorafgaandelijk overeengekomen door de onderneming en de klant. Op dat ogenblik gaat dus ook het risico van verlies of beschadiging van de producten over op de klant.

Artikel 6 – Factuur en betaling

  1. Alle door de onderneming opgegeven prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen die van overheidswege worden opgelegd, tenzij uitdrukkelijk anders wordt vermeld. Betalingen dienen door de klant inclusief BTW en/of andere heffingen te gebeuren.
  2. Elke factuur van de onderneming aan de klant vermeldt minstens het factuurnummer, de aankoopprijs van de producten/diensten en het toepasselijke BTW-tarief.
  3. Tenzij de factuur anders vermeldt, is zij binnen de 30 kalenderdagen na factuurdatum verschuldigd en betaalbaar op het rekeningnummer van de onderneming met IBAN nr. BE91 0689 3466 7876; BIC: GKCCBEBB.
  4. Indien de klant de verschuldigde bedragen niet binnen de overeengekomen termijn betaalt, is de klant van rechtswege in verzuim. De op hun vervaldag (deels) onbetaalde facturen, zullen van rechtswege en zonder enige voorafgaandelijke ingebrekestelling verhoogd worden met een conventionele intrest van 12% per jaar en zullen tevens aanleiding geven tot betaling van een forfaitaire schadevergoeding van 10% van het factuurbedrag met een minimum van € 50,00.
  5. In geval van laattijdige betaling door de klant, is de onderneming tevens gerechtigd op de terugbetaling van de kosten tot invordering conform artikel 6 van de Wet van 2 augustus 2002. De buitengerechtelijke invorderingskosten bedragen 15% van de hoofdsom van de openstaande factuur. De gerechtelijke invorderingskosten zijn gelijk aan de werkelijk door de onderneming gedragen kosten.
  6. Door de klant gedane betalingen strekken steeds ter voldoening in de eerste plaats van alle verschuldigde rente en kosten en in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst openstaan.
  7. De niet-betaling op de vervaldag van één enkele factuur, maakt het verschuldigde saldo van al de andere, zelfs niet vervallen facturen van rechtswege onmiddellijk opeisbaar.

Artikel 7 – Klachten

  1. Als de Klant bezwaar heeft tegen een factuur van de onderneming, moet zij dit binnen 8 dagen na de factuurdatum schriftelijk laten weten. Als de Klant de factuur niet tijdig protesteert, vervalt haar aanspraak op correctie van de factuur en blijft de factuur betaalbaar voor vervaldatum.
  2. Een klacht van de klant schort haar betalingsverplichtingen niet op. Dit betekent dat ondanks het bezwaar, de klant de factuur binnen de afgesproken termijn dient te voldoen.
  3. Het is de verantwoordelijkheid van de klant om bij ontvangst van de goederen, diensten en werken deze direct te onderzoeken op zichtbare gebreken. Als er zichtbare gebreken zijn geconstateerd, dient de klant dit binnen 8 dagen na ontvangst schriftelijk te melden aan de onderneming.
  4. Bij klacht of protest van de factuur door de klant rust de bewijslast bij de klant dat het geleverde niet voldoet aan de overeenkomst. Als de onderneming de klacht gegrond acht, zal zij overgaan tot herstel of vervanging van het geleverde.

Artikel 8 – Ontbinding en opzegging

  1. De onderneming kan, zonder uit hoofde daarvan tot enige schadevergoeding gehouden te zijn, schriftelijk met onmiddellijke ingang en zonder rechterlijke tussenkomst haar overeenkomst met de Klant geheel of gedeeltelijk ontbinden indien:
    1. de klant uitstel van betaling of faillissement aanvraagt of in staat van faillissement wordt verklaard dan wel een akkoord buiten faillissement aanbiedt, of op enig onderdeel van haar vermogen beslag wordt gelegd;
    2. de klant onder bewind dan wel onder curatele wordt gesteld;
    3. ten aanzien van de klant de wettelijke schuldsaneringsregeling wordt uitgesproken;
    4. de klant haar activiteiten staakt, ophoudt haar statutaire doel na te streven, tot liquidatie besluit, anderszins haar rechtspersoonlijkheid verliest of haar bedrijf overdraagt of fuseert;
    5. de klant één of meer verplichtingen voortvloeiende uit de betreffende overeenkomst niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt.
  2. Door de ontbinding worden over en weer bestaande vorderingen onmiddellijk opeisbaar. Het bepaalde in het vorige lid laat onverlet de overige aan De Mol Consult bij tekortkoming in de nakoming van de Klant toekomende rechten, zoals die tot het vorderen van schadevergoeding en/of nakoming van de overeenkomst.
  3. Indien de overeenkomst naar zijn aard en inhoud niet door middel van een specifieke prestatie eindigt en voor onbepaalde tijd is aangegaan, kan deze door elke partij na goed overleg en onder opgaaf van redenen door schriftelijke opzegging worden beëindigd. Indien tussen de partijen geen opzegtermijn is overeengekomen, dient bij de opzegging een redelijke termijn in acht te worden genomen. De onderneming zal in dat geval wegens opzegging nimmer tot een schadevergoeding gehouden zijn.
  4. Als door overmacht nakoming van de overeenkomst zonder tekortkoming niet mogelijk is voor de onderneming, heeft zij het recht om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen of de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk op te schorten, zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn.
  5. Onder overmacht wordt verstaan een omstandigheid die de nakoming van de overeenkomst verhindert en niet aan de onderneming is toe te rekenen. Voorbeelden hiervan zijn stakingen en ziekte van het personeel, bedrijfsstoringen, maatregelen van overheidswege en vervoersstoringen. Zowel indien deze voorkomen bij de onderneming als bij haar toeleveranciers.
  6. Als de onderneming al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan voor het intreden van overmacht, of door het intreden van overmacht slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen zal kunnen voldoen, is zij gerechtigd het reeds geleverde of leverbare deel afzonderlijk te factureren. De klant is gehouden deze factuur te voldoen alsof het een afzonderlijke overeenkomst betreft

Artikel 9 – Aansprakelijkheid

  1. De onderneming is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
  2. De onderneming is alleen aansprakelijk voor directe schade die het gevolg is van een toerekenbare tekortkoming in haar verplichtingen uit de overeenkomst of uit onrechtmatige daad, tot het bedrag gelijk aan de op grond van de overeenkomst aan de klant gefactureerde of te factureren bedragen exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, tot een maximum van € 50.000,-.
  3. De aansprakelijkheid van de onderneming ontstaat alleen als de klant de onderneming schriftelijk en deugdelijk in gebreke heeft gesteld, stellende daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming, en de onderneming ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van haar verplichtingen tekort blijft schieten.
  4. De onderneming is niet aansprakelijk indien een tekortkoming het gevolg is van overmacht.
  5. De in dit artikel opgenomen beperkingen gelden niet indien de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van de onderneming. In voorkomend geval is de aansprakelijkheid van de onderneming beperkt tot een maximaal bedrag (som van indirecte en directe schade) van € 500 000,-
  6. Elke aansprakelijkheid van de onderneming vervalt na verloop van één jaar, te rekenen vanaf het moment van ontstaan van de schade, met dien verstande dat elke aansprakelijkheid van de onderneming in ieder geval vervalt na verloop van één jaar, te rekenen vanaf het einde van de overeenkomst waarmee de schade het meest samenhangt.

Artikel 10 – Vrijwaring

  1. De klant vrijwaart de onderneming tegen alle mogelijke aanspraken van derden die zijn ontstaan door niet-nakoming door de Klant van de ingevolge een overeenkomst en deze algemene voorwaarden op de Klant rustende verplichtingen.
  2. De klant vrijwaart de onderneming verder ter zake van aanspraken van derden met betrekking tot schade ontstaan in verband met de uitvoering van een opdracht. Indien de klant door een derde wordt aangesproken ter zake van schade waarvoor de klant en/of de derde de onderneming (mede) aansprakelijk kan of zal stellen, dient de klant de onderneming daarvan binnen 8 dagen na de aanspraak door de derde schriftelijk op de hoogte te stellen.
  3. De klant zal dergelijke aanspraken slechts afwikkelen in overleg met de onderneming op straffe van verval van de aanspraken van de klant jegens de onderneming.

Artikel 11 – Geheimhouding

  1. Partijen erkennen het vertrouwelijke karakter van de informatie die zij in het kader van de overeenkomst van elkaar ontvangen. Zij verplichten zich om alle vertrouwelijke informatie geheim te houden en deze uitsluitend te gebruiken voor het doel waarvoor deze is verstrekt.
  2. Onder vertrouwelijke informatie wordt verstaan alle informatie, in welke vorm dan ook, die door een van de partijen als vertrouwelijk is aangemerkt of waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze vertrouwelijk van aard is.
  3. Partijen zullen alle redelijke maatregelen treffen ter bescherming van de vertrouwelijke informatie en zullen deze informatie niet aan derden bekend maken, behoudens voor zover dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de overeenkomst of indien zij daartoe wettelijk verplicht zijn.
  4. De verplichting tot geheimhouding blijft ook na beëindiging van de overeenkomst van kracht.
  5. Indien een partij informatie moet verstrekken aan een derde, bijvoorbeeld aan een overheidsinstantie of een toezichthouder, zal de betreffende partij de andere partij hiervan onverwijld op de hoogte stellen, tenzij een wettelijk voorschrift de betreffende partij verbiedt om de andere partij op de hoogte te stellen.
  6. In geval van schending van de geheimhoudingsverplichting is de schendende partij aansprakelijk voor de schade die de andere partij hierdoor lijdt.

Artikel 12 – Geschillen en toepasselijk recht

  1. Indien er geschillen ontstaan tussen de klant en de onderneming die niet in der minne kunnen worden beslecht, zullen deze worden voorgelegd aan de bevoegde rechtbank in Brugge. Beide partijen zullen zich conformeren aan het vonnis van deze rechterlijke uitspraak.
  2. Alle overeenkomsten tussen de klant en de onderneming worden beheerst door het Belgisch recht. Eventuele geschillen tussen de partijen zullen worden beslecht volgens de Belgische wetgeving en jurisprudentie.